Novinky

July 25, 2024
 / 
Návody a Rady

Správna inštalácia a údržba WPC terasových dosiek sú základom pre bezproblémové a dlhodobé užívanie vašich vonkajších priestorov. Nasledujte tieto pokyny, aby ste dosiahli optimálne výsledky:

Pred inštaláciou

Pred začatím inštalácie sa dôkladne oboznámte s miestnymi stavebnými predpismi a preštudujte si inštalačné pokyny od výrobcu. Uistite sa, že máte k dispozícii všetky potrebné nástroje a materiály uvedené v inštalačnom manuáli.

Skladovanie

WPC dosky skladujte na rovnom povrchu a prikryte nepriehľadným materiálom, aby ste predišli poškodeniu povrchu. Pri prenášaní dosiek ich držte po hrane pre lepšiu stabilitu.

Starostlivosť a manipulácia

Pri manipulácii s doskami ich neťahajte za sebou, ale zdvihnite a položte ich. Počas stavby neťahajte nástroje alebo zariadenia po povrchu dosiek. Udržiavajte povrch dosiek bez stavebného odpadu a trosiek, aby ste predišli poškriabaniu. Pri práci noste vhodné oblečenie a bezpečnostné vybavenie. Na všetky WPC dosky môžete použiť štandardné drevoobrábacie nástroje podľa pokynov výrobcu. Odpad môžete likvidovať spolu s bežným stavebným odpadom. WPC dosky majú vynikajúcu protišmykovú odolnosť, či už mokré alebo suché.

Montáž

WPC dosky majú integrovaný skrytý upevňovací systém, čo zjednodušuje inštaláciu. Použite vysokokvalitné nerezové alebo kompozitné skrutky minimálne veľkosti #8 x 6,35 cm. Predvŕtanie je potrebné, ak ste v blízkosti 3,81 cm od konca dosky. Nepoužívajte lepidlo ani tmel na upevnenie drevených terás alebo na utesnenie spoja medzi dvoma doskami a akýmkoľvek iným povrchom. Tým by sa zabránilo prirodzenej expanzii a kontrakcii dosiek a bránilo by to odvodneniu terasy.

Ventilácia

Zabezpečte dostatočnú ventiláciu terasy, minimálne 30,48 cm vysoký voľný priestor na troch stranách terasy, aby sa predišlo poškodeniu povrchu terasy. V niektorých obmedzených prípadoch, vrátane terás postavených proti vnútornému rohu, bude potrebná dodatočná ventilácia v mieste, kde terasa susedí s budovou. Nedostatočné zabezpečenie ventilácie môže viesť k poškodeniu povrchu terasy a zruší záruku.

Návrh a plánovanie

Pred inštaláciou si vypracujte plán, ktorý vám ušetrí čas a náklady. Vyberte si materiály podľa vašich preferencií a použite štandardné drevoobrábacie nástroje na spracovanie (na rezanie, pílenie, vŕtanie a ďalšie úpravy)

Inštalácia terasových dosiek

Pred inštaláciou terasových dosiek je dôležité pripraviť pevný podklad a správne upevniť nosníky.

Dodržujte odporúčaný rozostup nosníkov v rozmedzí 30-35 cm a nezabudnite ponechať medzi doskami a konštrukciou medzeru vo veľkosti 3 cm.

Pre spojenie dosiek použite nerezové klipy. Pri vŕtaní dier je dôležité zvoliť menší priemer ako priemer skrutky 3/4, čo zabezpečí lepší úchop.

Odporúča sa jemne klepnúť na terasové dosky gumovým kladivom, aby ste dosiahli rovnomerné medzery a peknú povrchovú úpravu.

Pri väčších konštrukciách zvážte zvýšenie rozostupu nosníkov, ak je to potrebné pre širší prierez materiálu.

Dodržiavaním týchto pokynov zabezpečíte nielen kvalitnú inštaláciu, ale aj dlhú životnosť vašej terasy z WPC dosiek.

Ak hľadáte spoľahlivé a oku lahodiace riešenie pre svoje stavebné alebo dizajnové projekty, WPC dosky sú určite vhodným riešením. 

Kontaktujte nás pre viac informácií a poradenstvo pri výbere správnych WPC dosiek pre váš projekt.

Mona Lisa Design, s.r.o.
Púchovská 8, 831 06 Bratislava

Email: objednavky@wpcpartner.sk

Telefón: +421 905 464 516