Novinky

July 25, 2024
 / 
Novinky

WPC (Wood Plastic Composite) dosky predstavujú moderné a inovatívne riešenie pre exteriéry aj interiéry. Kombinácia drevených vlákien a plastových polymérov prináša materiál, ktorý spája najlepšie vlastnosti oboch materiálov. V článku sa dozviete dôležité informácie o WPC doskách. 

Čo sú WPC dosky?

WPC dosky sú kompozitné materiály, ktoré kombinujú drevené vlákna (alebo drevené prášky) s plastmi ako polypropylén, polyetylén alebo PVC. Výsledkom je odolný a esteticky príťažlivý produkt so širokým využitím v rôznych oblastiach stavebníctva a dizajnu.

Výhody WPC dosiek

Odolnosť voči poveternostným vplyvom

WPC dosky sú mimoriadne odolné voči vode, UV žiareniu, hmyzu a plesniam, čo ich robí ideálnym riešením pre vonkajšie použitie ako terasy, chodníky, fasády či záhradné ploty.

Nízka údržba

Na rozdiel od tradičného dreva nevyžadujú WPC dosky pravidelné lakovanie, olejovanie alebo natieranie. Stačí ich občas umyť vodou a jemným čistiacim prostriedkom.

Estetika a variabilita

WPC dosky sú v ponuke v rôznych farbách, textúrach a vzoroch, čo umožňuje ich prispôsobenie akémukoľvek dizajnovému konceptu. Vyzerajú prirodzene a často imitujú vzhľad pravého dreva.

Ekologická udržateľnosť

Mnohé WPC dosky sú vyrobené z recyklovaných materiálov. Prispievajú teda k zníženiu odpadu a šetreniu prírodných zdrojov. 

Bezpečnosť

Povrch WPC dosiek je protišmykový a odolný voči trieskam, čo z nich robí bezpečnú voľbu pre oblasti s intenzívnym pohybom, ako sú verejné priestory a bazény.

Použitie WPC dosiek

Terasy a balkóny

Vďaka svojej odolnosti voči vlhkosti a UV žiareniu sú WPC dosky ideálnou voľbou pre terasy a balkóny. Majú príjemný vzhľad dreva bez nutnosti náročnej údržby.

Fasády a obklady

WPC dosky sa často používajú na obklady budov, kde vytvárajú moderný a elegantný vzhľad. Keďže sú odolné voči extrémnym poveternostným podmienkam, nemenia farbu ani tvar a udržujú si stale rovnaký vzhlaď aj po rokoch. 

Záhradné chodníky a ploty

Pre svoju trvanlivosť a estetiku sú WPC dosky ideálne pre umiestnenie do záhrady. Vytvárajú stabilné a bezpečné chodníky a ploty, ktoré odolávajú poveternostným vplyvom.

Interiérové použitie

Hoci sú primárne určené pre vonkajšie použitie, WPC dosky sa môžu použiť aj v interiéri, napríklad v kúpeľniach alebo ako stenové obklady I v miedstnostiach vyžadujúcich si vyššiu odolnosť voči vlhkosti.

Inštalácia WPC dosiek

Inštalácia WPC dosiek je jednoduchá a rýchla, ale vyžaduje si istú úroveň zručnosti a precíznosti. Dosky sa môžu rezať a pripevňovať podobne ako drevo, pričom je potrebné dbať na dilatačné medzery a správne upevnenie.

WPC dosky sú vynikajúcou alternatívou k tradičným dreveným materiálom. Prinášajú so sebou množstvo výhod vrátane odolnosti, nízkej údržby, estetického vzhľadu a ekologickej udržateľnosti. Ak hľadáte spoľahlivé a oku lahodiace riešenie pre svoje stavebné alebo dizajnové projekty, WPC dosky sú určite vhodným riešením. 

Kontaktujte nás pre viac informácií a poradenstvo pri výbere správnych WPC dosiek pre váš projekt.

Mona Lisa Design, s.r.o.
Púchovská 8, 831 06 Bratislava

Email: objednavky@wpcpartner.sk

Telefón: +421 905 464 516