Novinky

June 21, 2024
 / 
Návody a Rady

Terasa je miestom, kde si chodíte oddýchnuť od každodenných starostí a relaxovať. Užívate si na nej príjemné slnečné počasie, pijete kávu či čaj a je vašou oázou pokoja. Preto by mala byť urobená z kvalitných a bezpečných materiálov. Presne túto podmienku spĺňajú WPC dosky.

 

Najčastejšou zvolenou možnosťou povrchovej úpravy terás je dlažba alebo WPC dosky. V ponuke obchodov nájdete rôzne typy s odlišnou kvalitou a cenou.

 

Prečo sa rozhodnúť pre wpc dosky?

 

WPC je materiál tvorený zmiešaním drevnej múčky a termoplastov vyznačujúci sa maximálnou životnosťou, farebnou stálosťou, odolnosťou proti vode, hnilobe, drevokazného hmyzu a UV žiareniu. Dosky sú bezúdržbové a nemusíte ich nijako ošetrovať. Keďže WPC dosky kladiete na terasové terče, realizáciu terasy neohlasujete na stavebný úrad.

WPC dosky sa vyrábajú v rôznych vyhotoveniach. Používajú sa na podlahy terás, okolie bazénov i ako obkladový materiál na fasády alebo na ploty. Výhody wpc dosiek sme zhrnuli do niekoľkých bodov:

  1. Cena – v minulosti patrili WPC dosky medzi drahší materiál, ktorý si nemohol dovoliť každý. Aktuálne sa stávajú dostupnou voľbou. Ceny WPC dosiek začínajú na sume 28 EUR za m2 a navyše ponúkajú väčšiu variabilitu ako dlažba.
  2. Bezúdržbovosť – WPC dosky si nevyžadujú žiadnu starostlivosť. Netreba ich natierať ani olejovať. Sú odolné voči mechanickému poškodeniu a poveternostným vplyvom.Vyznačujú sa stálosťou farieb.
  3.  Kvalita – životnosť WPC dosiek je viac ako 30 rokov
  4. Úprava na mieru – WPC dosky vám vieme narezať na potrebný rozmer a vy sa vyhneteneporiadku a nevyužitým zbytkom materiálu.
  5. Rýchla montáž – inštalácia WPC dosiek je rýchla a jednoduchá a zvládnu ju šikovní domáci majstri aj svojpomocne.
  6. Protišmykové vlastnosti – povrch WPC dosiek sa nešmýka aj keď po ňom chodíte na boso.

Keramická dlažba a jej prednosti

 

Dlažba patrí medzi najčastejšie využívané terasové riešenia. Nájdete ju v rôznych farbách,vzoroch a textúrach. Je odolná voči vode a čiastočne nenáročná na údržbu. Na druhej strane je tiež krehká a náchylná na poškodenie pri páde ťažších predmetov na jej povrch alebo pri teplotných zmenách. V zime sú keramické dlaždice studené a v lete naopak vyhriate na vysoké teploty. Aj keď sa rozhodnete pre protišmykový variant, často sú dlaždice najmä pri strete s vodou kĺzavé. Škáry medzi jednotlivými dlaždicami často zachytávajú špinu a nečistoty, čo si vyžaduje pravidelnú údržbu a čistenie, aby ste ich udržali v dobrom stave.  

Na položenie keramickej dlažby na terasu potrebujete odborníka, neviete si ju položiť sami a samotná inštalácia trvá niekoľko dní v závislosti od typu dlažby. Takýto stavebný zásah sa tiež počíta do zastavanosti vášho pozemku a pokiaľ ho plánujete robiť po postavení a skolaudovaní domu, musíte ho ohlásiť stavebnému úradu.

Zhrnutie

 

WPC dosky sú právnou voľbou pre rôzne typy terás. Medzi ich výhody patrí bezúdržbovosť,trvácnosť, rýchla a jednoduchá inštalácia. Viacerí určite ocenia i protišmykové vlastnosti, dlhú zárukua možnosť úpravy dosiek priamo na rozmer vašej terasy. Kontaktujte nás so žiadosťou o cenovú ponuku.